Posjet predsjednika Vlade HNŽ/K dr. sc Nevenka Hercega Javnoj ustanovi „Veterinarski zavod HNŽ/K“

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ i Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade danas su posjetili JU Veterinarski zavod Hercegovačko-neretvanske županije.
Dr. sc. Maja Arapović, ravnateljica Zavoda upoznala je nazočne s povijesnim razvitkom  Zavoda kao i o dosada poduzetim aktivnostima usmjerenim ka postizanju visokih standarda rada u laboratoriju, te planom u svezi s proširenjem aktivnosti u smjeru laboratorijske dijagnostike i proširenjem područja akreditiranja.
„Zahvaljujući potpori Vlade HNŽ putem granta za opremanje laboratorija i educiranje djelatnika, Zavod je opremljen najsuvremenijom opremom koja je – uz stručno usavršavanje djelatnika, glavni preduvjet za akreditiranje mikrobioloških laboratorijskih metoda“, kazala je ravnateljica Arapović, te dodala kako samo uspješnom suradnjom i svekolikom potporom Vlade HNŽ i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Veterinarski zavod HNŽ može biti profiliran u respektabilnu dijagnostičku ustanovu, čiji će napredak i razvitak biti zasnovan na stvarnim potrebama prakse i suvremenim zahtjevima moderne veterinarske znanosti.
Također, ravnateljica Arapović predstavila je nazočnima akreditiranje devet metoda mikrobiološke analize hrane i pet metoda mikrobiološke analize hrane za životinje, koje potvrđuje da ispitni laboratorij JU Veterinarski zavod  Hercegovačko-neretvanske županije ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2006 u pogledu osposobljenosti za obavljanje mikrobioloških ispitivanja hrane i hrane za životinje.
Predsjednik Herceg čestitao je ravnateljici Arapović na statusu akreditiranog ispitnog laboratorija, što je dokaz kvalitetnog rada Zavoda, te truda djelatnika za poboljšanjem veterinarske struke i znanosti.
„Ovim akreditiranjem uspješno je svladana prva stepenica u razvitku Veterinarskog zavoda HNŽ, koji će kao bitna županijska ustanova stjecanjem statusa akreditiranog laboratorija postati nezaobilazna analitička ustanova spremna udovoljiti zahtjevima kupaca,  pri čemu je važno istaknuti i to kako će dostupnost akreditiranog laboratorija u Mostaru, HNŽ-u i širem području Hercegovine uvelike olakšati rad poslovnih subjekata, čije je poslovanje vezano uz izvoz i uvoz prehrambenih proizvoda životinjskog porijekla“, zaključio je predsjednik Herceg.