Laboratorij za bolesti pčela

Pčele igraju ključnu ulogu u ekosistemu, posebno u oprašivanju biljaka, čime direktno utječu na proizvodnju hrane. Stoga je očuvanje zdravlja pčelinjih zajednica od iznimne važnosti. Naš laboratorij za bolesti pčela posvećen je upravo tom cilju, pružajući visokokvalitetne usluge izolacije i identifikacije uzročnika bolesti koje mogu ozbiljno ugroziti pčelinje zajednice.

Metode

Laboratorij za bolesti pčela koristi napredne metode za izolaciju i identifikaciju uzročnika bolesti, što omogućava preciznu dijagnozu i pravovremenu intervenciju. Neke od glavnih metoda uključuju:

  • Nosema apis (Nozemoza): Izolacija i identifikacija ovog mikroorganizma koji uzrokuje nozemozu, bolest koja može dovesti do značajnog gubitka pčelinjih zajednica.
  • Paenibacillus larvae (Američka gnjiloća pčelinjeg legla): Detekcija uzročnika američke gnjiloće pčelinjeg legla, jedne od najrazornijih bolesti pčela. Trenutno radimo na akreditaciji metode za izolaciju i identifikaciju ovog uzročnika.
  • Acarapis woodi (Akaroza): Identifikacija ovog grinja koji uzrokuje akarozu, bolest koja može ozbiljno oslabiti pčelinje zajednice.
  • Varoa jacobsoni (Varoza): Identifikacija ovog parazita koji uzrokuje varozu, jednu od najraširenijih i najštetnijih bolesti pčela.

Ključna Uloga

Ključna uloga našeg laboratorija za bolesti pčela je osiguravanje zdravlja pčelinjih zajednica kroz preciznu dijagnostiku i pravovremenu intervenciju. Naš laboratorij, zajedno s Kantonalnim ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, redovito provodi preglede pčelinjih zajednica na području našeg kantona. Ovi pregledi omogućuju rano otkrivanje i suzbijanje bolesti, čime se smanjuje rizik od gubitka pčelinjih zajednica i osigurava stabilna proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Naš laboratorij je posvećen stalnom unapređenju svojih usluga i metoda. Trenutno smo u procesu akreditacije metode za izolaciju i identifikaciju uzročnika američke gnjiloće pčelinjeg legla, što će dodatno osigurati visoku razinu kvalitete i pouzdanosti naših usluga.
Voditelj

Lejla Pobrić, dr.vet.med

VODITELJ ODJEL ZA ZARAZNE I NAMETINIČKE BOLESTI ŽIVOTINJA