Laboratorij za Molekularnu Dijagnostiku

Molekularna dijagnostika je temelj moderne veterinarske znanosti, omogućujući preciznu i brzu detekciju zaraznih bolesti. Naš laboratorij za molekularnu dijagnostiku opremljen je najnovijom tehnologijom, što nam omogućuje pružanje vrhunskih dijagnostičkih usluga za životinje.

Metode

  • Izolacija Nukleinskih Kiselina: Proces izolacije nukleinskih kiselina (DNA/RNA) je ključan za pripremu uzoraka za daljnju analizu. Naša oprema osigurava visoku čistoću i integritet izoliranih kiselina.
  • Real-time PCR: Metoda lančane reakcije polimeraze u stvarnom vremenu omogućava detekciju i kvantifikaciju specifičnih gena uzročnika bolesti. Ova metoda je visoko specifična i senzitivna, pružajući najtočnije rezultate analiza.

Uloga

Ključna uloga našeg laboratorija za molekularnu dijagnostiku je osiguravanje brzih i pouzdanih rezultata u dijagnostici zaraznih bolesti. Visoka specifičnost i senzitivnost naših metoda omogućavaju precizno otkrivanje patogena, što je ključno za pravovremenu i učinkovitu veterinarsku intervenciju.

Potencijal za Proširenje

Naš laboratorij posjeduje veliki potencijal za proširenje spektra zavodskih usluga. Trenutno se fokusiramo na dijagnostiku zaraznih bolesti, ali naš kapacitet i oprema omogućuju proširenje usluga u budućnosti, uključujući genetske testove i druge napredne dijagnostičke metode.

Voditelj

Lejla Pobrić, dr.vet.med

VODITELJ ODJEL ZA ZARAZNE I NAMETINIČKE BOLESTI ŽIVOTINJA